Christer Faelt este profesor şi membru Lions în Suedia. În România este unul dintre susţinătorii Fundaţiei „Casa Minunată”, care a ajutat mulţi copii orădeni cu handicap. PROFIL
Născut. 6 ianuarie 1949, Oernskoeldsvik (oraş în nordul Suediei)
Studii. Facultatea de Arhitectură şi Construcţii Haernoesan
Familie. Căsătorit, are trei copii
Profesia. Profesor de arhitectură şi construcţii
Christer Faelt este un om obişnuit, care şi-a construit o carieră ca inginer construcţii, iar apoi ca profesor şi o familie frumoasă, adoptând trei copii, doi din India, unul din Etiopia. De 17 ani ani, o parte din inima lui este în Oradea, la Fundaţia „Casa Minunată”.
„Am aflat despre România de la televizor şi din media. Ne-a impresionat foarte mult şi momentul revoluţiei, dar şi ce am aflat că se întâmplă cu copiii instituţionalizaţi”, povesteşte el. În perioada aceea, oferea consultanţă pentru casele cu persoane cu dizabilităţi şi era membru Lions, de 12 ani. Aşa i-a venit şi ideea de a ajuta România.
„În 1991, am venit prima dată în România şi am vrut să realizăm un proiect la Câmpia Turzii, dar nu am găsit colaboratori”, explică el. În 1993, a venit la Universitatea Oradea ca să căute studenţi care să vină în Suedia să studieze noi modalităţi de lucru cu copiii cu handicap. Atunci a cunoscut proiectul grădiniţei „Casa Minunată”. „Ne-a plăcut proiectul şi am hotărât să ne implicăm cu Lions în realizarea lui”, îşi aminteşte el. Următorii ani a ajutat la construirea grădiniţei pentru copii cu handicap şi boli rare, apoi la susţinerea ei. „Nu pot renunţa la acest proiect. Am asistat la naşterea lui, acum văd cum se dezvoltă datorită creativităţii personalului şi se distanţează de modelul suedez, adaptându-se la nevoile oraşului”, povesteşte el.
Model de voluntar
Christer Faelt sprijină proiectul „Cas