Pretul zaharului s-a dublat pe pietele de marfuri din intreaga lume de la inceputul anului, situandu-se aproape de maximul ultimilor 28 de ani.
Pretul zaharului a intrat pe un trend ascendent, ajutat de fondurile de hedging si de speculatorii care se grabesc sa parieze pe posibilitatea unei crize a indulcitorului natural.
Zaharul brut s-a tranzactionat la inceputul acestui an intre 22 (14,7 eurocenti) si 26,5 centi (17,7 eurocenti) pe kilogram in New York. Pretul a atins insa 54,76 de centi (36,7 eurocenti) luna trecuta, cel mai ridicat nivel de dupa 1981, in prezent acesta osciland in jurul valorii de 50 de centi (34 eurocenti), scrie The Guardian.
Cresterea a survenit pe fondul unui boom general al preturilor marfurilor. Preturile metalelor si energiei au avansat puternic pe fondul deprecierii dolarului si al cresterii pietelor de actiuni la nivel mondial.
Exista motive solide pentru tendinta de crestere a pretului zaharului brut. Ploile masive au cauzat probleme celui mai mare producator de zahar din lume, Brazilia, unde o proportie considerabila din productia de trestie de zahar a fost destinata productiei de etanol. Intre timp, cel mai mare consumator de zahar, India, a avut parte de un sezon slab al musonilor si din exportator net de zahar a devenit importator.
"Sursa problemelor au fost Brazilia si India", a declarat Sudakshina Unnikrishnan, analist pe marfuri in cadrul Barclays Capital.
Conform estimarilor Organizatiei Internationale a Zaharului cu sediul in Londra, consumul de zahar la nivel mondial va depasi productia cu 9 milioane de tone anul viitor, obligand companiile din sectorul alimentar si guvernele sa recurga la rezerve. In Statele Unite, producatori de snacks inclusiv Mars, Nestle si Krispy Kreme Doughnuts au cerut administratiei Obama sa relaxeze controlul asupra importurilor, avertizand ca SUA "ar putea