Un secret al tehnicilor de negociere in timpul interviurilor de angajare zice ca doritorii care negociaza beneficiile si salariul obtin intotdeauna mai mult decat cei care nu o fac.
Cu alte cuvinte, angajatorii nu "pun pe tapet" cea mai buna oferta de la inceput. Atunci cand cineva se prezinta la interviul de angajare, ar trebui sa fie constient de anumite tehnici de negociere. Si cum fiecare tehnica are secretele ei, site-ul career-advice.monster.com publica o serie de sfaturi pentru cei care vor sa se vanda cel mai bine.
"Am observat ca aceia care incearca sa-si negocieze salariul intr-un mod constructiv sunt perceputi mai bine decat cei care iau ce li se ofera din prima, pentru ca demonstreaza ca isi recunosc valoarea, deci sunt o achizitie importanta pentru companie", este de parere Robin Pinkley, co-autor al cartii "Get Paid What You're Worth" (Primeste salariul pe care il meriti N.R.).
In principiu, poti pune bazele unei negocieri perfecte inca dinainte de interviul de angajare, daca urmezi niste pasi simpli:
Documenteaza-te
Inainte de interviu, afla care este nivelul salariilor din respectiva companie precum si beneficiile pe care le au angajatii. Intereseaza-te, din articolele de specialitate, care este nivelul companiei, profitul, estimarile pe termen lung precum si valoarea competitiei. Apoi gandeste-te ce vrei sa obtii de la job-ul respectiv precum si perspectivele de dezvoltare profesionala.
Nu vorbi prea devreme despre bani
Niciodata nu aborda subiectul banilor de la inceput. "Poti vorbi despre bani numai dupa ce se indragostesc de tine", sfatuieste Lee Miller, autorul volumului "The Art of Getting What You Want" (Arta de a obine ceea ce doresti - N.R.). Odata ce angajatorul ajunge la concluzia ca are nevoie de tine si esti indispensabil postului respectiv, abia atunci poti