O dată cu moartea lui Radu Timofte, întrebarea „A avut sau nu CIA închisori secrete în România?” se îndepărtează şi mai mult de un răspuns. În timp ce biroul de presă al SRI a remis permament comunicate prin care se refugia într-un evaziv „No comment”, directorul din perioada 2001 – 2006 al instituţiei invoca lipsa unui acord din partea CIA pentru a vorbi despre „aceste cazuri”.
Epopeea de patru ani a închisorile secrete
Cu un an înainte de finalul mandatului de director al Serviciului Român de Informaţii a lui Radu Timofte a început să se contureze ideea că ţara noastră s-ar afla pe harta potenţială a ţărilor unde spionajul american a plasat centre de detenţie. Apoi, scandalul s-a rostogolit. Comisia Europeană a cerut clarificări, Senatul României a înfiinţat propriul organ de anchetă, iar instituţiile statului, de la serviciile secrete la Preşedinţie, au clasificat, la unison, ipoteza ca fiind falsă. Oficial, nu au existat închisori secrete ale CIA în România.
În paralel, însă, presa a derulat propriile investigaţii şi astfel s-a conturat un altfel de răspuns. Americanii au fost primii: în noiembrie 2005, ziarul The Washington Post publica o amplă anchetă potrivit căreia după atentatele de la 11 septembrie 2001, SUA a amplasat în ţări din estul Europei centre pentru interogarea unor suspecţi ai reţelei Al-Qaida. În aceeaşi lună, organizaţia americană de apărare a drepturilor omului Human Rights Watch (HRW) indica România şi Polonia ca fiind gazde certe ale închisorilor CIA. Liderii HRW veneau cu date punctuale: transferul deţinuţilor – majoritatea acuzaţi de terorism – s-a făcut prin baza aeriană Mihail Kogălniceanu, de la Constanţa.
În aprilie 2006, EVZ dezvăluia că zece avioane, suspectate că ar fi avut la bord deţinuţi CIA, au făcut escale pe aeroporturile din România. Potrivit documentelor obţinute de E