"Papă tot, să te faci mare!", "Nu-ţi lăsa ultima bucăţică în farfurie, că îţi laşi norocul!". Câţi copii nu au auzit aceste îndemnuri?
În plus, mulţi părinţi nu le pot refuza copiilor micile plăceri şi, aşa cum spun psihologii, generaţiile de părinţi tineri resimt încă privaţiunile comunismului”, aşa că le oferă micuţilor tot ce nu au avut atunci când erau ei mici. Oferta de pe piaţă este din ce în ce mai bogată, iar produsele pentru copii, promovate drept ”100% naturale”, sunt, în majoritate, falsuri.
Din păcate, numărul copiilor care suferă de obezitate este în creştere. Boala aduce dupa ea altele, cele mai frecvente fiind diabetul de Tip 2, hipertensiunea arterială, nivelul crescut al colesterolului, stări de sufocare în timpul somnului, problemele ortopedice şi pubertatea timpurie.
”Copiii sunt vulnerabili. Dacă li se pune multă mâncare în farfurie şi li se spune că trebuie să mănânce până la ultima bucăţică, aşa vor face. Fiind mici, ei nu au discernământ, iar cei care au putere de decizie în acest sens sunt părinţii. Alimentaţia necontrolotată şi lipsa de mişcare îi vor duce, cu siguranţă, la obezitate”, spune Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.
Acesta este de părere că grija părinţilor pentru sănătatea copiilor şi, implicit, pentru menţinerea unei mase corporale corespunzătoare a acestora trebuie să înceapă încă din perioada intrauterină. “Viitoarele mame trebuie să aibă mare grijă ce mănâncă pe toată durata sarcinii”, recomandă medicul. De asemenea, adaugă acesta, dacă în primele şase luni de la naştere se constată o creştere rapidă în greutate, trebuie consultat imediat un doctor, întrucât există riscul de obezitate.
“Părinţii nu ar trebui să interzică anumite alimente ca un moft, ci ar trebui să aibă răbdare să explice copiilor de ce acestea nu sunt b