Traian Băsescu a declarat astăzi, la Global Forum ITC, că progresele ştiinţei şi, în special, ale industriei IT, pot deveni instrumente ale opresiunii unui "guvern totalitar".
"Ştim din proprie experienţă ca excesul de putere în mâna statului înseamnă tiranie, corupţie, ineficienţă. Ştim că aflate la dispoziţia unui guvern totalitar, progresele ştiinţei şi cele ale industriei IT pot deveni instrumente de opresiune", a declarat Băsescu.
Preşedintele a susţinut că trebuie evitată crearea unei lumi în care informatizarea să permită birocraţilor guvernamentali să privească discreţionar în viaţa fiecăruia, în fişa medicală, în situaţia financiară, în alimentaţia noastră sau în familia individului.
Băsescu s-a erijat în apărătorul libertăţii de exprimare a individului versus măsuri sporite ce ţin de controlul informaţiei de către stat.
"În cadrul unei societăţi libere, tehnologia informaţiei trebuie să fie un mijloc deosebit de important pentru libertatea de exprimare (...) Toate trebuie să se facă prin asigurarea protecţiei informaţiilor personale şi a intimităţii cetăţeanului, un cetăţean care să poată el controla activităţile guvernelor, aşa cum este normal să se întâmple în orice ţară democratică", a adăugat şeful statului.
Cât priveşte atitudinea sa de-a lungul mandatului, referitor la folosirea informaţiilor, preşedintele Traian Băsescu a fost suspectat de adversarii politici de utilizarea acestora în scopuri politice. Este celebru epsiodul în care şeful statului le-a atras atenţia miniştrilor din Cabinetul Tăriceanu să aibă grijă cu cine şi ce vorbesc la telefon. Fostul său consilier şi fost şef SIE, Claudiu Săftoiu, avea să declare că preşedintele ştia ce vorbeau la telefon liderii PSD Mircea Geoană şi Ion Iliescu. Săftoiu spunea că ştie acest lucru chiar de la preşedinte. Ulterior, el şi-a nuanţat decl