Mureşenii nu au curajul să-şi revendice drepturile salariale de frica răzbunării patronilor. Metodele de recuperare a banilor sunt însă la îndemână şi nu costă nimic Mai mulţi cetăţeni sunt în situaţia în care nu şi-au primit salariile de mai multe luni . O parte dintre aceştia au făcut apel la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM), însă mare parte evită să lupte pentru drepturile lor salariale de frica răzbunării.
„Nu vin că le este frică să nu fie ţinta răzbunării patronului, însă oamenii nu ştiu că legea prevede confidenţialitatea reclamaţiilor. Le protejăm identitatea. În plus, mulţi dintre ei nu vin după prima lună neplătită, le este frică să-şi piardă locul de muncă. Angajatorul îi tot duce cu vorba iar oamenii speră”, ne-a declarat directorul ITM Mureş, Angela Boroş.
Angajatorii preferă amenzile
Relele intenţii ale patronilor le demonstrează şi faptul că aceştia preferă să plătească amenzile date de către inspectorii ITM decât să achite salariile cetăţenilor, amenzi care sunt cuprinse între 3.000 şi 10.000 de lei.
„Preferă amenzile în detrimentul drepturilor salariale ale oamenilor. Noi îi avertizăm în primă fază pe angajatori să achite drepturile salariale. În caz că nu o fac, aplicăm amenzi. Acestea ajung în instanţă, însă pot fi contestate şi astfel solicitantul are ceva mai mult de aşteptat”, spun reprezentanţii ITM. Cu toate acestea un procent de 85 la sută din sesizările făcute la ITM, 454 la număr, au fost rezolvate fără a mai fi nevoie de proceduri în instanţă.
Calea cea mai scurtă
Soluţia propusă de cei de la ITM este aceea ca cel păţit să nu aştepte prea mult şi să se adreseze direct instanţei, pentru a scurta perioada de aşteptare, serviciile fiind gratuite. „Oamenii nu trebuie să se teamă de tribunal. Litigiile de muncă sunt scutite de taxa de timbru, astfel că oamenii pot apel