Rata somajului din Capitala s-a mentinut in ultimul an in zona de confort de 1,7 - 1,8%, in conditiile in care la nivel national numarul somerilor aproape s-a dublat. In Bucuresti si Ilfov se inregistreaza cea mai scazuta rata a somajului din tara, cresterile din ultimele luni fiind aproape insesizabile.
Somajul din Capitala a atins maximul ultimilor doi ani in septembrie, ajungand la 2%, ceea ce inseamna 21.300 de someri inregistrati oficial in structurile Agentiei Nationale de Ocupare a Fortei de Munca (ANOFM). In acelasi timp, la nivelul intregii tari, numarul somerilor a avansat constant, crescand la 6,9% in septembrie (625.000 de persoane), fata de 3,9% in aceeasi luna a anului trecut.
Principala explicatie pentru rata scazuta a somajului din Capitala este faptul ca populatia reala din Bucuresti este cu mult mai mare decat cea care apare in statistici, in conditiile in care foarte multe persoane din provincie au migrat in ultimii ani spre Bucuresti, pe motive legate de gasirea unui loc de munca in special.
"Cu siguranta ca in Capitala sunt mai mult de doua milioane si ceva de locuitori. Populatia reala este cu mult mai mare decat cea declarata. In consecinta, si numarul real de salariati si numarul real de someri sunt mai mari", spune Camelia Stanculescu, director general al Manpower Romania, unul din jucatorii din top cinci pe piata de recrutare locala si filiala celei mai mari companii de leasing de personal din lume.
Potrivit Institutului National de Statistica, in Bucuresti sunt 2 milioane de locuitori. In septembrie, in sase judete rata somajului a trecut de 10%, cei mai afectati de disponibilizari fiind angajatii din Mehedinti (12,8%), Vaslui (12,7%) si Alba (11,2%).
"Bucurestiul este concentrat in proportie mai mare decat provincia pe servicii, zona in care s-au facut mai putine restructurari ca in productie", adauga Stancule