România are nevoie de un model de creştere economică diferit sau cel puţin îmbunătăţit, iar agricultura, energia, turismul şi infrastructura ar putea acţiona ca un catalizator pentru dezvoltare, dacă sunt sprijinite de politicile publice, consideră preşedintele executiv al BCR, Dominic Bruynseels.
„Există multe avantaje şi oportunităţi care nu au fost exploatate încă şi ar trebui să le punem la muncă şi să relansăm economia folosindu-le, nu doar admirându-le”, a declarat oficialul BCR, citat de Mediafax. El a precizat că recâştigarea încrederii în politica fiscală este o chestiune de importanţă majoră pentru ratingul României. De asemenea, România are nevoie de un nou guvern cât mai repede posibil, care, indiferent de structură, să ia măsurile necesare pentru a rămâne în cadrul stabilit cu FMI şi UE.
În plus, sectorul public ar trebui să treacă la rândul lui printr-un proces de ajustare. „Este mare nevoie de eforturi comune, ale sectoarelor public şi privat, în special acum, pentru a demonstra că reformele din România pot fi accelerate nu numai datorită acordului cu FMI, ci pentru că suntem buni”, consideră Bruynseels.
El a adăugat că România are toate avantajele pentru a deveni „un lider regional”, poate cu excepţia „încrederii în sine”. „Parafrazând un scriitor american, aş spune că «acţiunea alimentează încrederea şi curajul. Dacă vrem să învingem teama, hai să nu stăm acasă şi să ne gândim la ea! Hai să ieşim şi să începem să muncim!»”, a încheiat oficialul BCR.
De altfel, o analiză a AFP arată că România rămâne atractivă pentru investitori, mai ales în domeniul infrastructurii rutiere, agriculturii şi al energiei regenerabile, în ciuda imaginii „pătate” de dispute politice şi a recesiunii.