Tensiunile în familie îi pot face pe copii anxioşi, le pot genera depresii şi chiar dureri fizice. Sursa: NorthFoto
Ne amintim cu groază de certurile părinţilor care ne-au chinuit copilăria, de momentele în care era atâta tensiune în casă, încât ne doream să dispărem pur şi simplu, şi de sentimentele confuze de teamă, revoltă şi disperare mai urâte ca orice baubau din cărţile de poveşti.
Erau vremuri în care majoritatea părinţilor puteau doar să intuiască efectele pe care le au certurile lor asupra copiilor. Nu aveau acces la materiale de specialitate, emisiuni TV şi diverse studii, aşa cum au părinţii cu copii mici din ziua de azi, din care să înţeleagă clar răul pe care îl fac celor mici atunci când îi fac martori ai scandalurilor inerente din familie.
„Tu nu auzi, proasto, că te strig?”
În faţa unui bloc de lângă Parcul Sebastian, un copil de aproximativ 4 ani strigă cât îl ţin plămânii: mamaaaa, mamaaaa! Mama, aflată la câţiva metri de el, este prinsă într-o discuţie cu o vecină.
Copilul oboseşte să urle, merge la mamă, o loveşte cu palma şi îi spune: “Tu nu auzi, proasto, că te strig?”. Femeia, ruşinată, îl dojeneşte uşor, lăsându-i cu gura căscată pe cei din preajmă. Vecinii ştiu că sunt o familie de scandalagii, urletele lor se încheie târziu în noapte şi nu de puţine ori ţipetele copilului răzbat până la parterul blocului.
Acesta este un caz extrem în care, este clar, copilul a învăţat de mic că vorbele grele fac legea şi că prin violenţa fizică şi verbală se poate impune. Ce se întâmplă, însă, în familiile în care certurile sunt moderate şi în ce măsură greşesc părinţii închipuindu-şi că situaţiile conflictuale nu îi afectează pe cei mici?
Atenţie la somnul copilului!
Gabriel are 5 ani, iar părinţii lui admit că în urmă cu câţiva ani nu se fereau să se cer