Parlamentul a fost convocat mâine, în şedinţa comună a celor două Camere, pentru adoptarea unei declaraţii de susţinere a lui Klaus Johannis, pentru postul de premier. Anunţul a fost făcut de preşedintele Senatului şi candidatul PSD la preşedinţie Mircea Geoană. Sursa: Răzvan Vălcăneanțu
Gestul este unul fără precedent, adoptarea unei hotărâri a Parlamentului pentru susţinerea unui candidat la funcţia de premier fiind în măsură să radicalizeze conflictul dintre preşedinţie şi Legislativ.
Geoană a susţinut că adoptarea unei declaraţii de susţinerea a lui Klaus Johannis este în conformitate cu procedurile parlamentare, dar a subliniat că ea are valoare strict politică şi nu produce efecte juridice.
Preşedintele Senatului a spus că rolul acestei declaraţii este de a transmite un mesaj legitim referitor la existenţa unei noi majorităţi parlamentare, de 65%, cu păstrarea cadrului constituţional.
"Este un act în conformitate cu procedurile noastre, este un act de natură eminamente politic şi, evident, în continuare rămânem în interiorul dezbaterilor constituţionale", a declarat el. "Mâine vom avea proba materială prin votul plenului Parlamentului că această majoritate există, funcţionează şi-l sprijină pe Johannis pentru funcţia de prim-ministru", a susţinut Geoană.
El a adăugat că nu există încă o decizie a liderilor majorităţii cu privire la sesizarea Curţii Constituţionale pentru conflict între instituţiile statului. Totul ar depinde de următorul gest al preşedintelui Traian Băsescu, a precizat liderul PSD.
Avizarea negativă a plebiscitului
Mircea Geoană a precizat că în aceeaşi şedinţă va fi discutată şi scrisoarea preşedintelui privind organizarea unui referendum pentru introducerea Parlamentului unicameral, în ziua alegerilor prezidenţiale, respectiv 22 noiembrie.