A început campania de informare a părinţilor asupra efectelor nocive pe care le are televizorul asupra psihicului copiilor.
„Stinge-l şi hai să ne jucăm” este numele campaniei iniţiate de Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Maramureş şi Asociaţia de Părinţi. Scopul campaniei este de a trage un semnal de alarmă împotriva efectelor nocive pe care le au vizionarea îndelungată a programelor TV şi timpul petrecut în faţa calculatorului asupra copiilor. „În prima etapă a campaniei dorim să ne adresăm în special părinţilor şi să le oferim alternative de petrecere a timpului pentru copii lor. Nu televizorul şi calculatorul sunt dăunătoare ci vizionarea lor abuzivă”, spune Alexandra Groza, un psiholog şcolar din oraş. Campania ce face parte din proiectul „Efectele vizionării TV şi a jocului pe calculator” este prima campanie de anvergură organizată în Baia Mare, pe această temă.
Educarea se face prin intermediul profesorilor şi educatorilor
Specialiştii băimăreni din domeniu vor transmite mesajul lor prin intermediul educatorilor şi a profesorilor. „Mesajul nostru se va auzi şi în şcoli prin intermediul dascălilor. Se vor face conferinţe la care vor participa profesori pentru care se va crea o bază de date cu locurile unde copii pot desfăşura activităţi recreative”, subliniază psihologul şcolar.
În principal se va încerca stimularea interesului copiilor pentru activităţile alternative, ca sportul, artele plastice şi muzica. „Fiul meu are şapte ani, iar fiica mea 10. După ce-şi termină lecţiile petrec cel puţin trei ore la televizor, uitându-se la desene sau filme”, mărturiseşte Rodica Onciu, o mămică din Baia Mare. Conform recomandărilor Academiei Americane de Pediatrie, copii sub doi ani nu au voie să urmărească programele TV, celor între doi şi şapte ani li se recomadă o oră de TV, în care