55.000 de euro este valoarea unei locuinţe din lemn situate în apropierea Bucureştiului. Dezvoltatorii din apropierea Capitalei speră să atragă bucureştenii care nu-şi permit o proprietate la munte, dar şi persoane care vor să se mute cu totul din oraş. O casă de vacanţă este văzută, de cele mai multe ori, ca un lux rezervat populaţiei cu venituri mult peste medie. Cu atât mai mult în condiţii de recesiune economică. Există însă şi antreprenori care vor să contrazică această regulă. Radu Bogdan este proprietarul unei suprafeţe de 30 de hectare de teren, localizată la 24 de kilometri de Bucureşti, pe DN6. 12 hectare din total sunt ocupate de lacul Bălăria 1, cunoscut în rândul pescarilor amatori.
Terenul, cu o valoare de piaţă pe care Bogdan o estimează la circa un milion de euro, reprezintă primul pas dintr-un plan îndrăzneţ de dezvoltare. Pe hârtie, acesta prevede construcţia a 290 de case din lemn, la care se adaugă o serie de facilităţi, precum o casă pentru bătrâni, o zonă de agrement cu terenuri de tenis şi piscină, magazine, restaurant.
Primele 36 de locuinţe, la anul
Valoarea investiţiei în întregul proiect se ridică, potrivit estimărilor iniţiale, la circa trei milioane de euro. „Suntem în fază de PUD (Plan Urbanistic de Detaliu). Construcţia o începem la anul, în primăvară”, spune Bogdan. Prima fază a proiectului va cuprinde 36 de unităţi locative şi se va desfăşura pe o suprafaţă de două hectare.
În momentul de faţă, preţurile încep de la 55.000 de euro pentru o locuinţă de 80 de metri pătraţi construiţi şi un teren de 500 de metri pătraţi şi ajung la 89.000 de euro pentru o casă de 120 de metri pătraţi şi un lot de 800 de metri pătraţi. Bogdan estimează însă că pe parcursul anului viitor costurile de construcţie se vor diminua cu 10-15% faţă de nivelul actual, ceea ce va genera o scădere proporţiona