Vremea rece vine cu multe boli de sezon. Nas înfundat, tuse, dar şi infecţii respiratorii, mai ales la copii. Pentru că în cazul micuţilor este indicat să nu se apeleze imediat la medicamente, trebuie să ştiţi că produsele apicole sunt foarte eficiente. Doctor biochimist Cristina Mateescu vorbeşte despre avantajele administrării de produse apicole, în special de propolis.
Propolisul dispune de o puternică acţiune antibiotică. Extractele de propolis inhibă creşterea stafilococului auriu. De asemenea, propolisul sporeşte activitatea antistafilococică a unor antibiotice de sinteză ca streptomicina, eritromicină şi amoxicilină. Extractele de propolis şi-au demonstrat efectul protector în tratamentul guturaiului care a beneficiat şi de scurtarea perioadei de tratament. Studiile efectuate au dovedit o reducere a incidenţei infecţiilor respiratorii la copii, manifestate sub formă de rinite, faringite, amigdalite streptococice şi bronşite.
Oamenii de ştiinţă au testat efectele bactericide ale propolisului - extract apos 13% - pe mai multe tulpini de bacterii gram + şi gram - precum şi pe tulpini de bacterii anaerobe izolate de la pacienţi cu infecţii ale căilor respiratorii superioare.
În urma cercetărilor, s-a ajuns la concluzia că la concentraţii ce variază între 6,25 şi 1g de extract de propolis/litru, toate tulpinile bacteriene sunt distruse. Totuşi, efectele sunt valabile doar la aplicarea topică a preparatelor şi nu prin administrarea sistemică a acestora.
Agent analgezic
Cercetătorii de la Universitatea Santa Catarina din Brazilia au realizat un studiu care evidenţiază eficacitatea propolisului ca agent analgezic, în tratamentul unor afecţiuni ca astmul bronşic, al bronşitei şi al virozelor respiratorii.
Pentru tratamentul acestui tip de afecţiuni se foloseşte o soluţie de propolis 5% în alcool, care