Jana Vieru • Nicusor Vieru are aproape 10 ani si sufera de o afectiune care nu ii da voie sa consume alimente ce contin gluten • Pentru ca viata sa nu ii fie pusa in pericol, acesta trebuie sa manance doar alimente special adresate celor cu boala celiaca, din cereale care nu contin gluten • Cu toate acestea, baiatul este un copil cu rezultate bune la invatatura si intelege de ce nu are voie sa manance ca ceilalti copii
Painea alba, prajiturile din comert, covrigeii, strudele, biscuitii sau saratelele sunt alimente normale in meniul zilnic al unui copil. Insa toate aceste alimente sunt periculoase pentru viata unui copil care sufera de o boala rara. Cu toate ca nu are voie sa manance la fel ca si colegii lui de scoala, Nicusor, din localitatea ieseana Breazu, este un copil care intelege de ce nu trebuie sa faca acest lucru. Acum este elev in clasa a IV-a la Scoala Vasile Lupu Iasi si este unul dintre elevii cu rezultate exceptionale la invatatura. La varsta de cinci ani a fost diagnosticat cu boala celiaca. Mai exact, baiatul nu poate manca nici un aliment care contine gluten. Dieta zilnica al lui Nicusor se invarte in jurul fructelor si legumelor, precum cartofi, orez, porumb, la care se adauga carne la gratar, produse lactate sau alimente special adresate acestor pacienti, care sunt realizate din cereale care nu contin gluten. Insa produsele care nu contin gluten sunt destul de scumpe si se gasesc foarte rar. In supermarketurile din oras se pot gasi doar anumite cereale, parintii lui Nicusor fiind nevoiti sa achizitioneze alimentele speciale pentru baiat de la singura farmacie din Iasi, care aduce produsele de la Bacau. De exemplu, o paine fara gluten ajunge la un pret de 16 lei sau 17 lei, iar o napolitana costa si 10 lei, iar saptamanal Nicusor consuma trei paini. Aceste produse nu sunt un moft, ci sunt singura sansa pentru ca baiatul sa poata