"Toate contractele bancare ar trebui să conţină prevederi de bază standardizate care să fie adoptate de asociaţiile profesionale". Iată ce a declarat pentru HotNews Sue Rutledge, coordonator al departamentului de protecţia consumatorului din partea Băncii Mondiale.Preşedintele Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorilor din România Costel Stanciu spune la RFI că această propunere este binevenită şi că aplicarea ei ar putea să scadă numarul de reclamaţii privind contractele cu băncile.
"Toate contractele bancare ar trebui să conţină prevederi de bază standardizate care să fie adoptate de asociaţiile profesionale". Iată ce a declarat pentru HotNews Sue Rutledge, coordonator al departamentului de protecţia consumatorului din partea Băncii Mondiale. Ea recomandă instituţiilor financiare din România să adopte un cod de conduită şi să standardizeze contractele cel putin în privinţa condiţiilor de bază.
Preşedintele Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorilor din România Costel Stanciu spune la RFI că această propunere este binevenită şi că aplicarea ei ar putea să scadă numarul de reclamaţii privind contractele cu băncile.
"Există condiţii diferite de contractare a creditelor de la o bancă la alta. Într-un fel aceste condiţii sunt normale dar în situaţiile în care se modifică dobânda consumatorii nu sunt anunţaţi în legătură cu acest aspect lucru prevăzut de lege.
În acest moment nu sunt puse la dispoziţia consumatorilor aspecte ce ţin de costul total al creditului, apar o serie de comisioane mascate care nu sunt puse la dispoziţia consumatorilor" explică la RFI preşedintele Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorilor din România Costel Stanciu.
Anul acesta băncile au fost sancţionate cu amenzi de peste 400 de mii de lei, pentru diverse nereguli.
În 2008, ANPC a primit sesizări de la 4.000 de consumatori privind probleme legate de relaţia cu