Şansa de a câştiga un salariu bun, în condiţii legale, îi duce pe timişoreni la sute de kilometri de casă. După 30 de ani de muncă în fabricile din România, bănăţeanca Gabriela Oanţ a dat locurile de muncă din Banat pe cele din Germania. Ani la rând, Gabriela Oanţ a lucrat, alături de sute de bănăţence, la fabrici mari din Timişoara. După 30 de ani de muncă în România, Gabriela Oanţ s-a hotărât să treacă pragul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Timiş, în căutarea unei posibilităţi de a lucra, legal, peste hotare.
„Am venit şi am întrebat dacă se poate pleca în străinătate, iar în scurt timp am şi primit contractul”, a spus Gabriela Oanţ. Bună cunosctătoare a limbii germane, pe care a prins-o încă din copilărie, la Hodoni, Gabriela Oanţ a ajuns în Germania, pentru a îngriji o familie de bătrâni. „Trebuia să ştiu germana, pentru a putea comunica, să am răbdare şi dorinţă de muncă”, a spus bănăţeanca. Ajunsă în Germania, Gabriela Oanţ s-a integrat repede în familia de bătrâni, cărora le făcea cumpărăturile şi le gătea, după reţete româneşti şi nemţeşti.
Salariu de 1.300 de euro
„Bătrânii de acolo sunt foarte activi. Mergeam zilnic cu ei în parc, unde se întâlneau cu prieteni şi se implicau într-o mulţime de activităţi, pentru a se feri de singurătate”, a explicat Gabriela Oanţ. Pentru o lună de muncă în familia bătrânilor germani, bănăţeanca a primit 1.300 de euro. După plata impozitelor, femeia rămânea cu 950 de euro, pentru fiecare lună de lucru în străinătate. „Tot ce îţi trebuie pentru a munci în Germania este dorinţa de muncă”, a spus bănăţeanca în vârstă de 55 de ani, care în puţin timp se pregăteşte să plece din nou, la muncă, peste hotare. „Prin AJOFM tot procesul este legal, în ţara în care lucrezi poţi lua credit de la bancă, iar după un an poţi primi permis de muncă în Europa”, a explicat Gabriela Oanţ.