Producătorii de pe piaţa farmaceutică iau în calcul restrângerea activităţii şi concedieri după ce li s-a pus taxă pe vânzări. Sursa: AP
Marii producători de medicamente de pe piaţa românească ar putea să-şi restrângă activitatea şi chiar să renunţe la o parte din produse după ce autorităţile au decis să introducă o taxă cuprinsă între 5% şi 11% din vânzări, denumită clawback. Birul se va aplica începând cu 1 octombrie şi ar putea aduce în vistieria statului, numai în acest an, între 50 şi 100 milioane de lei, dacă luăm în considerare vânzările din primul trimestru ale celor mai mari 10 producători.
Surse din piaţa farmaceutică au confirmat pentru EVZ că deja pregătesc documentaţia necesară pentru retragerea licenţelor de punere pe piaţă a unor medicamente, deoarece este mai scump să le producă şi să le comercializeze, decât să elimine produsul din portofoliu.
“Această taxă se aplică în majoritatea cazurilor doar depăşirii cheltuielilor statului cu medicamentele faţă de buget şi în nici un caz volumului vânzărilor în farmacii, care cuprind doar parţial fonduri publice”, a declarat pentru EVZ directorul de relaţii externe al Merck Sharp&Dohme, Sorin Popescu.
„Nu am fost consultaţi”
Reprezentanţii marilor companii susţin că nu au fost consultaţi cu privire la introducerea noului bir, care în momentul de faţă nici nu poate fi aplicat. „Lipsa acută de fonduri a condus la introducerea acestei taxe. Producătorii ar putea încerca să negocieze, dar nu au un interlocutor în acest moment”, ne-a explicat Dragoş Dinu, fostul director al A&D Pharma.
Opinia acestuia este împărtăşită şi de fostul ministru al sănătăţii, Eugen Nicolăescu. “În primul rând, nu vom mai avea medicamente. În al doilea rând, vor intra pe piaţă medicamentele originale, mult mai scumpe decât genericele. În cazul în care un medicam