Guvernul a decis să acopere integral de la buget ratele de capital şi dobânzile, în sumă totală de 5,4 milioane dolari, aferente unui credit acordat în 1992 de Guvernul Statelor Unite în vederea cumpărării de bumbac din SUA prin importatori români, după ce firmele au refuzat să mai achite datoria. Pentru a nu deteriora relaţiile cu SUA, Guvernul a decis, printr-un proiect de lege aprobat recent, ca ratele de capital şi dobânzile aferente unei cote-părţi din credit să fie ramb
Guvernul a decis să acopere integral de la buget ratele de capital şi dobânzile, în sumă totală de 5,4 milioane dolari, aferente unui credit acordat în 1992 de Guvernul Statelor Unite în vederea cumpărării de bumbac din SUA prin importatori români, după ce firmele au refuzat să mai achite datoria.
Pentru a nu deteriora relaţiile cu SUA, Guvernul a decis, printr-un proiect de lege aprobat recent, ca ratele de capital şi dobânzile aferente unei cote-părţi din credit să fie rambursate de la bugetul de stat, eşalonat, până în anul 2022, încercând în acelaşi timp să recupereze suma în instanţă de la firmele româneşti implicate în contract. Intenţia de a „nu deteriora relaţiile comerciale şi diplomatice cu SUA” este prezentată explicit în proiectul de lege aprobat de Guvern.
Americanii au dat creditul acum 18 ani
În anul 1992, Guvernul american a acordat Executivului de la Bucureşti un credit comercial de 10 milioane dolari, pe termen de 30 ani, cu 6 ani perioadă de graţie şi dobândă de 3% pe an, pentru cumpărarea de bumbac fibră din SUA. Pentru realizarea importului au fost selectaţi prin licitaţie publică cinci operatori specializaţi în operaţiuni de comerţ exterior, respectiv Românoexport, Tricorom, Textilcotton, Impex Overseas şi Tuvic Impex.
Firmele au încheiat contracte de mandat special prin care s-au angajat să importe bumbacul din SUA şi să ramburseze ratele sc