Consiliul ONU pentru Drepturile Omului aproba pe 16 octombrie o rezoluţie iniţiată de Autoritatea Palestiniană, validând astfel Raportul Goldstone. Documentul, care acuză armata israeliană şi militanţii Hamas de crime de război comise în timpul ofensivei din Fâşia Gaza de la începutul anului, a iscat o adevărată controversă în Israel, confruntat acum cu dilema înfiinţării unei comisii de anchetă, notează Deutsche Welle. Sursa: Reuters
“Cabinetul israelian de securitate analizează urmările diplomatice şi juridice ale raportului Goldstone, care a fost adoptat la sfârşitul săptămânii trecute de către Consiliul Naţiunilor Unite pentru Drepturile Omului. Potrivit presei israeliene, în interiorul cabinetului condus de Beniamin Netanyahu a izbucnit o polemică legată de oportunitatea înfiinţării unei Comisii independente israeliene de investigare a celor întâmplate pe durata războiului din Gaza.
Potrivit unei relatări a radioului public, numeroşi oficiali ai coaliţiei de dreapta, în frunte cu ministrul apărării, Ehud Barack, resping categoric crearea unei comisii autonome de anchetă. Ei afirmă că, dacă Israelul ar înfiinţa o comisie de cercetare a operaţiunii militare ’Plumb turnat’, acesta ar fi un semnal clar că guvernul nu mai are încredere în propria sa armată”, scrie Deutsche Welle.
Pe de altă parte, mai notează DW, „editorialiştii marilor ziare israeliene îl acuză pe premierul Beniamin Netanyahu că a interpretat greşit efectul în politica externă a Raportului Goldstone. Cotidianul Yediot Ahronot consideră că, din păcate, Israelul a ajuns să facă acum silit ce trebuia să facă de la bun început, când premierul a auzit de acuzaţiile ce se vehiculează”.
IPOTEZĂ
Tensiuni pe linia Ankara-Ierusalim
EVZ scria imediat după validarea Raportului Goldstone ca operaţiunea derulată de armata israeliană în ian