Printr-o nouă metodă de testare care are la bază principii genetice, medicii le-au mărit şansele femeilor cu probleme să aibă copii. Sursa: Vlad Stănescu (EVZ)
O nouă tehnică de screening a embrionilor dublează şansele de reuşită ale unei proceduri de fertilizare in vitro (FIV), arată BBC News. Introducerea acestei metode în practica zilnică a cabinetelor de fertilizare in vitro oferă speranţe zecilor de mii de femei care se luptă să aibă un copil prin astfel de proceduri, au declarat specialişti în fertilizare in vitro, la o întâlnire anuală a Societăţii Americane de Medicină Reproductivă, care s-a ţinut, zilele trecute, în SUA.
Noua metodă de screening este folosită deocamdată doar în clinici private din Europa Occidentală.
Utilă femeilor peste 39 de ani
Noua procedură de screening, numită şi hibridizare genomică comparativă (CHG), este folositoare mai ales la femeile mai în vârstă, care au un risc mai mare de a naşte copii cu defecte genetice.
„Rezultatele utilizării acestei me tode au fost impresionante cu atât mai mult cu cât multe dintre femei îşi încercau ultima lor şansă de a avea copii”, a spus medicul Dragan Wells, de la Universitatea Oxford. Printre femeile care apelează la FIV, există şi persoane care au împlinit 39 de ani şi care au trecut prin cel puţin două încercări ne re uşi te de FIV. După aplicarea screeningului, 66% dintre femei au rămas în sărcinate, în timp ce la procedurile cla sice proporţia este de numai 28%.
În România, nu se pune în discuţie deocamdată utilizarea noii metode de screening. „Pentru a pune în practică o astfel de metodă, nu este nevoie doar de embriologi, ci şi de geneticieni. La noi, din păcate, nu sunt mulţi specialişti în genetică, laboratoarele nu sunt dotate pentru aplicarea unei astfel de metode, aşa că, pentru moment, folosim alte criterii de