Cu prilejul comemorarii a 50 de ani de la condamnarea si executarea membrilor Grupului de rezistenta anticomunista din comuna Nucsoara, la Muzeul Taranului Roman se deschide o expozitie de fotografii si documente alese de Ioana Raluca Voicu-Arnautoiu. Expozitia va fi deschisa in perioada 22 octombrie - 7 noiembrie.
Fotografiile si documentele au fost reproduse cu sprijinul Editurii Ars Docendi si al Muzeului Taranului Roman.
Vernisajul expozitiei va avea loc joi, 22 octombrie, de la ora 18:00, la sala Irina Nicolau a Muzeului Taranului Roman. La eveniment vor participa: Ioana Raluca Voicu-Arnautoiu, fiica lui Toma Arnautoiu, Ioana Popescu, cercetator la Muzeul Taranului Roman, Claudiu Secasiu, membru al CNSAS si Ioan Craciun, director al Editurii Ars Docendi.
Grupul de rezistenta din comuna Nucșoara, jud. Muscel (in prezent Argeș) s-a format in primavara anului 1949. In iarna precedenta, Lt. Toma Arnauțoiu, originar din Nucșoara, a fost contactat de col. Gheorghe Arsenescu, cu care a discutat de mai multe ori despre posibilitatea organizarii unui astfel de grup. Grupul urma sa intervina pentru a neutraliza autoritatile locale, in momentul cand, declansarea unui razboi intre anglo-americani si Uniunea Sovietica, ar fi deschis calea spre schimbarea regimului comunist din Romania.
In februarie 1949, col. Arsenescu, alertat de arestarea unor membri ai efemerului grup de la Dragoslavele, initiat de el in 1948, pleaca in graba impreuna cu Toma Arnauțoiu la Nucșoara. Aici li se vor alatura invatatorul Ion (Iancu) Arnauțoiu, Petre Arnauțoiu, respectiv tatal si fratele lui Toma, invatatorul Alexandru Moldoveanu, preotul Ion Dragoi si fiul acestuia, studentul Cornel Dragoi s.a.; impreuna participa, in casele lui Petre Arnauțoiu si Gheorghe Rizea, sotul Elizabetei Rizea, la primele intalniri cu cei care vor face parte din grup sau il