Cabinetul condus de premierul demis Emil Boc a decis să plătească suma de 5,4 milioane de dolari, în contul unei datorii acumulate de patru firme către Statele Unite. Sursa: Agerpres
Povestea a debutat în 1992, când firmele Romanoexport SA, Tricorom SA, Textilcotton SA, Impex Overseas Corp SRL si Tuvic Impex SRL au câştigat licitaţia publică prin care au avut dreptul să realizeze importuri de bumbac din SUA. Achiziţiile s-au făcut printr-un credit comercial în valoare de 10 milioane de dolari, pe termen de 30 de ani. Firmele au beneficiat de o perioadă de graţie de 6 ani perioadă şi de o dobândă de 3% pe an.
Lucrurile au mers bine până în 1998, când cele trei firme au încetat să mai plătească ratele, motivând că fabricile care au cumpărat bumbacul nu au plătit materia primă.
Ulterior, Guvernul a vrut să achite datoria acestora din bani publici, însă Camera Deputaţilor a respins în martie 2008 proiectul de lege elaborate de Guvern. Atunci s-a cerut executarea silită a datornicilor, pentru a se recupera datoria.
Însă, aşa cum nota mass media la vremea respectivă, procesul nu avea şanse de reuşită, atât din cauza încrengăturilor din acţionariatele celor trei firme, precum şi a faptului că persoanele implicate în contractarea creditului fie s-au retras din activitate, fie au murit.
În acest context, pentru a “nu deteriora relaţiile comerciale şi diplomatice cu SUA”, după se arată în proiectul de lege aprobat de Guvern, citat de Mediafax, România va achita suma de 5,4 milioane de dolari, reprezentaând rate de capital şi dobânzi aferente cotei-părţi din credit. Datoria va fi achitată eşalonat, până în 2022.
În documentul citat de arată că statul va încerca să recupereze debitele restante. Deja a fost începută acţiunea în instanţă în acest sens.
La finele lui 2008, România avea de înc