Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Hunedoara a dispus, de la începutul anului, oprirea temporară a activităţii în 20 de locuri de muncă din subteran, iar alte 66 de echipamente au fost scoase din funcţiune pentru deficienţe legate de activitatea de protecţie a muncii. În urma controalelor efectuate la minele Companiei Naţionale a Huilei din Valea Jiului, inspectorii au constatat că minerii nu respectă normele de protecţie a muncii şi se expun, în mod conştient, unor pericole grave.
„Am încercat să-i conştientizăm pe cei responsabili de importanţa securităţii în muncă şi să ştie că noi venim în întâmpinarea lor, dar nu ne putem substitui lor. Măcar să ia în considerare ce constatăm noi când mergem în controale, pentru că unii nu au învăţat nimic din greşeli”, declară Ileana Bodea şef birou ITM Petroşani.
Improvizaţii şi personal redus
Inspectorii ITM spun că pentru deficienţe grave au aplicat 36 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 315.000 de lei şi alte 8 avertismente. Cele mai grave abateri constatate de inspectorii ITM sunt legate de improvizaţiile pe care le fac minerii pentru a scoate cât mai mult cărbune din subteran, mai ales în perioada concediilor.
„În ultima vreme am găsit tot mai multe probleme cu întreţinerea. Minerii fac eforturi să menţină abatajele la nivel cât mai apropiat de monografia de armare. Au fost foarte mulţi în concedii de odihnă şi efectivele au scăzut drastic, iar abatajele nu sunt întreţinute pentru că nu sunt oameni la întreţinere. Sunt cazuri când dacă au nevoie de cinci stâlpi de susţinere, pun cinci, dar unul este defect”, adaugă Bodea.
Inspectorii ITM au mai constatat şi faptul că salariaţii nu sunt instruiţi corespunzător şi nu au făcut evaluarea pentru riscurile la care se expun, folosesc improvizaţii, acolo unde este vorba de aparate electrice şi nu resp