Chiar daca executiile nu sunt duse la bun sfarsit, pedeapsa cu moartea costa Statele Unite sute de milioane de dolari anual.
Intr-o perioada de criza economica, un raport al Centrului de informare privind pedeapsa cu moartea sustine ca abolirea pedepsei capitale ar duce la economii masive.
"In actualul climat economic, este putin probabil ca o lege care instaureaza pedeapsa cu moartea ar mai fi adoptata, tinand cont de cele 25 de milioane de dolari pe care contribuabilii trebuie sa le suporte pentru o executie", sustine, in acest raport, Richard Dieter, directorul Centrului de informare privind pedeapsa cu moartea (DPIC), citat de AFP.
"Sunt sigur ca fondurile folosite pentru intretinerea sistemului ar putea fi folosite in moduri mai eficiente", a adaugat el. Oficialul american sustine ca fiecare executie costa statul american aproximativ 30 de milioane de dolari.
Fara sa intre in prea multe detalii, Dieter afirma ca, "pentru un singur proces care implica pedeapsa cu moartea, statul va plati cu un milion de dolari mai mult decat pentru un proces fara pedeapsa capitala".
In plus, pedeapsa capitala nu este pronuntata in medie decat intr-un caz din trei, in timp ce o condamnare la moarte din 10 se finalizeaza cu o executie. Raportul citeaza un sondaj realizat in randul a peste 500 de sefi de sectie de politie din Statele Unite, care sunt de parere ca pedeapsa cu moartea este invechita si inutila.
Numai 1 la suta dintre cei chestionati cred ca pedeapsa cu moartea este benefica pentru societate, relateaza CNN.
Potrivit datelor oficiale oferite de Departamentul Justitiei, in 2009 au avut loc 40 de executii, in cele 10 state unde este permisa injectia letala, in timp ce in urma cu 10 ani, numarul infractorilor executati a fost de 98.
Chiar daca executiile nu sunt duse la bu