Bugetul local are de încasat 7,5 milioane de lei din amenzi aplicate persoanelor juridice. Cea mai mare parte o constituie amenzile de circulaţie. 6.442 de şoferi şi pietoni au fost sancţionaţi în Oradea, pentru nerespectarea regulilor de circulaţie şi nu le-au plătit. „Mi-a fost blocat contul pentru că am uitat să plătesc o amendă de circulaţie de acum trei ani”, spune Gheorghe Albu. Acesta a fost surprins când a văzut că, după trei ani, cu tot cu penalităţi avea de plătit aproape o mie de lei.
Prostituatele, datornice din amenzi
O categorie aparte de persoane sanţionate o reprezintă prostituatele. Acestea adună amenzi peste amenzi, dar nu plătesc niciuna. „În cazul acestor persoane nu se pune problema unor efecte educaţionale prin amendă şi nici cea a încasării unor venituri la bugetul local”, spune Miculescu.
Aşa că, Primăria va întocmi o listă a persoanelor ajunse în executare silită, pe care o va înainta instanţei. Judecătorul va obliga prostituatele şi celelalte categorii de persoane amendate să presteze muncă în folosul comunităţii.
Instanţa decide cine plăteşte şi cine munceşte
Din această lună, persoanele care nu pot plăti amenda, vor presta o muncă în folosul comunităţii, cuprinsă între 25 şi 50 de ore. În alte cazuri, legea le permite agenţilor constatatori să decidă, din start, dacă persoana va plăti amenda sau va munci în folosul comunităţii.