Fiecare român contribuie lunar la cele 40 de milioane de lei care acoperă pensiile de serviciu ale categoriilor speciale de bugetari.
Aproape 40 de milioane de lei noi plătesc românii lună de lună pentru a acoperi diferenţa suportată de la bugetul de stat pentru pensiile speciale ale aproape 8.000 de concetăţeni privilegiaţi, care sunt în baza de date a Casei Naţionale de Pensii (CNPAS). Din această sumă, aproape 22 de milioane de lei revin, din bugetul statului, categoriei de pensionari în care se încadrează foştii magistraţi şi personalul auxiliar din justiţie.
În total, în România există 200.000 de beneficiari ai pensiilor speciale (militari, ofiţeri ai serviciilor speciale, poliţişti etc. ), cei mai mulţi având însă case proprii de pensii. De altfel, fostul premier Emil Boc a declarat, la negocierile pe legea pensiei unice de săptămâna trecută, că statul român va face o economie la buget de 500 până la 800 de milioane de euro pe an prin eliminarea acestor pensii.
Declaraţia lui Boc a fost susţinută ieri, în cadrul emisiunii „Evenimentele zilei”, de la B1 TV, de deputatul PDL Gelu Vişan. „Aceştia sunt bani care sunt luaţi din taxe; noi avem primării, avem administraţii locale care nu-şi primesc salariile, în schimb aceste pensii speciale sunt primite”, a arătat Vişan.
Privilegiaţii şi pensiile lor
Potrivit datelor EVZ, situaţia statistică privind beneficiarii de pensii de serviciu, întocmită la finalul lunii septembrie 2009 de CNPAS, creionează o discrepanţă fantastică între pensia la care aceşti 8.000 de români ar avea dreptul pe baza contribuţiei şi sumele primite de fapt, diferenţă suportată lunar din bugetul statului.
Dintre aceştia, cea mai mare diferenţă revine procurorilor şi judecătorilor, care au în medie o pensie lunară de 8.371 lei. Per total, se ajunge lunar la suma de 18.224.