Curtea Europeană a Drepturilor Omului de la Strasbourg a condamnat România la plata a 25.000 de euro despăgubiri către familia maiorului de Miliţie, Aurel Agache, ucis în decembrie 1989 de manifestanţi împotriva regimului condus de Nicolae Ceauşescu. Agentul guvernamental, Răzvan Horaţiu Radu, a declarat, citat de Mediafax, că în cazul Agache contra România, Curtea a constatat încălcarea de către statul român a articolului 2, referitor la dreptul la viaţă, din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, sub aspectul laturii procedurale.
Curtea a apreciat că procedura în cauză nu a fost desfăşurată cu celeritate şi diligenţă, având în vedere că aceasta s-a întins pe parcursul unei perioade de peste 12 ani, din care aproximativ şapte ani, după intrarea în vigoare a Convenţiei faţă de România, a explicat agentul guvernamental. Agresorii lui Agache au fost identificaţi, în urma cercetării penale deschise la cererea familiei. Au fost identificate şase persoane: Şandor Istvan Kanabe, Filip Orban, Dezideriu Hrjja, Octavian Paizs, Anton Reiner şi Ioan Konrad. CEDO a luat notă de faptul că s-a dispus încetarea cercetării penală în cazul lui Şandor Istvan Kanabe, care şi-a pierdut viaţa într-un accident de circulaţie produs în 1990.
În 26 martie 2001, după 12 ani de la trimiterea celor şase în judecată, Curtea Supremă de Justiţie i-a condamnat pe cei cinci inculpaţi, toţi din Târgu-Secuiesc, la pedepse cuprinse între trei şi şapte ani de închisoare. Instanţa i-a condamnat pentru comiterea infracţiunii de lovituri cauzatoare de moarte, pe Filip Orban la şapte ani de închisoare, pe Dezideriu Hrjja şi Octavian Paizs la câte patru ani de închisoare, iar pe Anton Reiner şi Ioan Konrad la câte trei ani de închisoare. Pedepse neexecutate, despăgubiri amânate
În martie 2002, preşedintele Ion Iliescu l-a graţiat pe Hejja Dezideriu Iuliu din motive de săn