A ales Medicina pentru că-i place să ajute oamenii. Nicio piedică pe care viaţa i-a scos-o în cale nu a determinat-o să renunţe la meseria de medic. De mai bine de un an este medic specialist la Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Brăila. În şcoală a făcut tot posibilul pentru a învăţa cât mai multe despre suferinţele oamenilor şi despre meseria de medic.
“Iniţial am spus că la Medicină este greu şi că mai bine fac Dreptul. Am încercat la Bucureşti, apoi la Iaşi. A venit Revoluţia şi mama m-a sfătuit să aleg o meserie în care să ajut şi să fac bine oamenii” , îşi aminteşte Dr. Marcela Urdă.
După liceu a urmat Şcoala Posliceală Sanitară din Iaşi unde şi-a însuşit tehnica îngrijirii bolnavului şi care au ajutat-o în practica medicală de mai târziu.
“În acea clasă eram 10 «personaje» care simţeam că vrem şi putem mai mult. Astfel a apărut un fel de competiţie între noi. Făceam concursuri de rezolvare a problemelor de chimie şi fizică. Astfel pregăteam admiterea în facultate, deşi programul nostu era încărcat având şi gărzi în spital ” , povesteşte cu nostalgie medicul.
A urmat apoi Facultatea de Medicină Generală pe care a absolvit-o printre primii cinci. După licenţă s-a întors la Dorohoi pentru anul de stagiul.
“Am avut un doctor îndrumător, Ioan Pascaru care m-a ajutat să mă implic direct în îngrijirea bolnavul. Este omul care mi-a îndrumat primii paşi în medicina practicată la patul bolnavului, în înţelegerea relaţiei medic-pacient. Dacă până atunci a fost multă teorie venise timpul să pun în practică sub atenta îndrumare a acestui om tot ceea ce acumulasem până atunci. Acest stagiu m-a ajutat foarte mult pentru desăvârşirea mea ca medic” , povesteşte dr. Marcela Urdă.
Medicina de familie, marea iubire
După stagiu a luat rezidenţiatul şi s-a o