Monumentele istorice româneşti sunt în pericol. În toate colţurile ţării, castele şi conace se dărâmă şi devin vizuini de vulpi şi sălaş pentru ciori. La Şofronea, în Arad, o mână de oameni inimoşi a salvat de la distrugere castelul în care a trăit Miklos Horthy.
Castelul de la Şofronea este poate impropriu numit castel. E, de fapt, un fel de conac mai mare, construit în urmă cu 110 ani, centrul unui domeniu nobiliar care a aparţinut cândva celei mai înstărite familii din această zonă a judeţului Arad, şi totodată al patrulea contribuabil la bugetul regiunii. Aici şi-a cunoscut soţia (fiica proprietarului, Magdolna Purgly) şi a trăit o bucată de timp regentul Ungariei, amiralul Horthy Miklos.
Cu un deceniu şi mai bine în urmă (mai exact acum 14 ani), locul era o şerpărie. Grajdurile domeniului nobiliar, ca şi edificiul însuşi, au fost naţionalizate şi integrate în colectivul local. Înainte de 1989 zăceau deja ruinate. Printre pereţii dărăpănaţi şi decapitaţi ai castelului dăduse vegetaţia. Aşa a preluat locul, în 1995, Fundaţia Humanitas-Gura Popii şi l-a transformat într-unul dintre atracţiile judeţului Arad. Efortul prin care castelul a fost readus la forma iniţială a fost considerabil. Financiar a costat până acum 2,5 milioane de euro. Uman - a însemnat un deceniu şi jumătate de consum, de alergătură, de frământări.
A MERITAT? A MERITAT!
Astăzi, Aradului i-a fost redată una dintre bijuteriile sale, Castelul de la Şofronea, unde chiar sâmbătă s-a organizat un eveniment de mare amploare - a şasea ediţie naţională de comunicări ştiinţifice a Arhivelor Statului. Istorici din toată România au constatat, cu mare surprindere, unde poate conduce determinarea de a face un serviciu public, dorinţa de a reda comunităţii un bun de care se leagă o parte importantă a istoriei unei naţiuni, în vremuri grele (dacă ţinem cont că Magda