Ministrul bulgar de finante, Simeon Djankov, a anuntat ca va reduce TVA-ul la 16% de la 20 de procente, cat este in prezent, masura care ar urma sa se intinda pe urmatorii patru ani.
Djankov, fost economist la Banca Mondiala, face parte din Guvernul de centru-dreapta condus de Boiko Borisov, instalat in luna iulie si laudat la nivel international pentru masurile anticriza pe care le-a luat.
Oficialul nu a precizat si cum va avea loc aceasta scadere, insa a declarat anterior ca pentru perioada 2011-2012, TVA-ul ar ajunge la 18%, urmand ca apoi sa mai scada cu doua procente. Ministrul de finante a respins impunerea unei cote de TVA preferentiale pentru domeniul medical, argumentand ca astfel ar aparea cereri pentru reducerea taxelor pentru alte bunuri si servicii.
El a respins cresterea taxelor in anul 2010, argumentand ca nu este indicata cresterea impozitelor in timp de criza. De asemenea, impozitul pe venit va fi mentinut la 10%.
Djankov a facut aceste declaratii la Forumul Asociatiei Medicale din Bulgaria si le-a promis medicilor o crestere salariala de 50% in 2010, avand in vedere ca statul cheltuie din ce in ce mai putini bani pentru sistemul de sanatate si educatie.
Bulgaria, un caz fericit
Bulgaria este singurul stat din zona, membru al UE, care nu a apelat la ajutorul institutiilor financiare. Statul este unul care a reusit sa reziste pe timp de criza, avand unele beneficii precum moneda legata de euro datorita consiliului monetar. In prezent, o leva este egala cu 0,51 euro. Ungaria si Romania s-au imprumutat de la Fondul Monetar International (FMI), UE si Banca Mondiala de cate 20 de miliarde de euro.
Cele 82 de masuri anticriza luate de guvernul lui Boiko Borisov au fost laudate de presa din Vest. Printre acestea s-a numarat reducerea posturilor din aparatul central (ministere si agentii guvernamentale) cu