În anii '80, preşedintele României a intervenit în repetate rânduri pentru îmbunătăţirea aprovizionării municipiului Bucureşti cu produse agroalimentare. Din păcate, reorganizările pe care le-a impus - începând cu Ministerul Comerţului Interior şi Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare şi terminând cu abatoarele din capitala României - au complicat şi mai mult problemele care existau.
Sistemele de organizare în ministerele menţionate erau bulversate de hotărârile lui Nicolae Ceauşescu privind raţionalizarea consumului de alimente. De exemplu, liderul PCR declara la 20 octombrie 1989, în şedinţa Comitetului Politic Executiv: "La Capitală, spre exemplu, numai carnea reprezintă 100 kg pe an de locuitor, la care se adaugă soia, ceea ce asigură circa 140 kg, împreună cu preparatele, dar echivalentul în carne, ceea ce, după datele şi cerinţele unei alimentaţii raţionale, depăşeşte cu mult necesarul. (...)
După normele internaţionale, noi ar trebui să consumăm 2.650 calorii. În realitate, până acum, am consumat aproape 3.300 de calorii, şi cu aceasta vom creşte mult consumul de calorii! În general, normele OMS (Organizaţia Mondială a Sănătăţii - n.r.) prevăd, pentru toate ţările, consumuri care sunt între 2.500 şi 2.700 de calorii cel mult la unele. Noi suntem la 2.650!
În general, în Capitală, este proastă organizarea, începând de la ministerele industriei alimentare şi comerţului, care nu s-au ocupat în mod corespunzător ca produsele (alimentare - n.r.) care sunt repartizate pentru Capitală să poată fi desfăcute cum trebuie. Sistemul însuşi de organizare a comerţului este necorespunzătoare în Capitală!". Evident, Nicolae Ceauşescu îi blama pe subordonaţii săi, dar nu îşi asuma răspunderea pentru propriile sale greşeli. În definitiv, el a fost cel care i-a promovat "pe bandă rulantă" pe miniştrii criticaţi şi destituiţi