Orice rezident al monarhiei suedeze primeşte de la stat un ajutor de şomaj de aproape cinci ori mai mare decât primeşte un român fără serviciu. Sursa: Reuters
Ajutoare financiare minime, care să asigure traiul zilnic şi plata unei chirii, deduceri fiscale pentru angajatorii care preiau şomerii de lungă durată, dar şi suplimentarea locurilor finanţate de stat la instituţiile de învăţământ pentru cursuri de reorientare profesională.
Aceasta este oferta statului suedez pentru rezidenţii care rămân fără loc de muncă, pe timp de criză. Practic, un şomer din Suedia ia de la stat un ajutor de şomaj de bază, care constă în 320 de coroane suedeze/zi, cinci zile pe săptămână, adică aproximativ 640 de euro pe lună, pentru minimum 300 de zile/an.
Suma poate fi dublată în funcţie de numărul de persoane pe care şomerul le întreţinere. De acest drept beneficiază toate persoanele peste 20 de ani şi care, în ultimele 12 luni care preced şomajul, au mun cit cel puţin 6 luni şi cel puţin 80 de ore/lună.
Asigurare de şomaj
Însă, în timp ce în România ajutorul de şomaj vine doar de la stat şi e, în medie, de 140 de euro, suedezii au şi un sistem privat de asigurări în caz de şomaj.
Acesta le dă dreptul să primeas că o compensaţie maximă de 80% din venitul anterior disponibilizării, timp de 200 de zile, dar nu mai mult de 1.300 de euro/lună. Însă, pentru a beneficia de aceste compensaţii private, şomerul trebuie să fie membru al unui Fond de Asigurări de Şomaj, adică să fi cotizat şi să fi îndeplinit condiţiile de muncă în acea perioadă. În Suedia sunt 36 de astfel de fonduri, iar cele mai multe lucrează cu organizaţii sindicale sau patronale şi sunt organizaţii independente.
Maria Larsson, ministrul suedez pentru îngrijirea bătrânilor şi sănătate publică, a declarat pentru EVZ, în cadrul celei de-a