Universitatea din Oradea va participa, în perioada 22-24 octombrie o conferință dedicată celebrării a 20 de ani de la schimbările politice din Europa Centrală și de Est.
Delegația orădeană care va susține lucrări la conferință cuprinde atât cadre didactice ale Facultății de Istorie, Geografie și Relații Internaționale (Ioan Horga, Luminița Șoproni, Mircea Brie, Dorin Dolghi, Adrian Popoviciu, Alina Stoica, Constantin Țoca, Mariana Buda), cât și doctoranzi și masteranzi (Florentina Chirodea, Lia Derecichei, Diana Gal). Din România, vor mai participa la conferință și cadre didactice de la SNSPA București, UBB Cluj Napoca și Universitatea de Vest din Timișoara.
Impactul mass-media în Europa Centrală și de Est
"Un element demn de remarcat este faptul că Institutului de Studii Euroregionale, ca structură comună de cercetare a Universităților din Oradea și din Debrecen, i s-a încredințat responsabilitatea gestionării uneia dintre cele trei secțiuni ale conferinței, intitulată “Media, identitate europeană și dialog intercultural”", susține profesorul Ioan Horga, decanul Facultății de Istorie, Geografie și Relații Internaționale. "Prin aceasta, se dovedește că organizatorii apreciază rezultatele universitarilor orădeni în studierea impactului pe care l-a avut mass-media în democratizarea Europei Centrale și de Est și apoi în procesul de aderare la UE și se confirmă faptul că aici există o expertiză recunoscută de către Comisia Europeană, prin Modulul european Jean Monnet “Mass-media și dialogul intercultural în Europa fără frontiere”, mai spune sursa citată.
Eveniment la Charleroi
În această perioadă, în toate ţările europene se organizează manifestări care celebrează 20 de ani de la schimbările politice din Europa Centrală şi de Est. Un astfel de eveniment, organizat în Belgia, la Charleroi (50 km sud de Bruxelles), de Grup