PSD sustine ca in doua saptamani ar putea fi eliminate pensiile speciale parlamentare. Chiar si asa, raman multe de rezolvat in domeniul pensiilor.
Proiectul de lege care modifica Statutul senatorilor si deputatilor in sensul eliminarii pensiilor speciale a fost semnat de parlamentarii PSD, PNL si UDMR si a fost depus saptamana trecuta, dupa caderea Guvernului Boc. Proiectul s-a dorit a fi, de altfel, un raspuns la acuzatiile formulate de Emil Boc, cum ca motiunea de cenzura ar fi fost depusa deoarece parlamentarii PSD si PNL au dorit sa se "fofileze" in fata asumarii raspunderii Guvernului pe o lege unitara a pensiilor. Acum, social-democratii spun ca modificarea ar putea fi acceptata de cele doua Camere in cel mult doua saptamani si l-au acuzat pe Emil Boc ca a mintit in plenul Parlamentului atunci cand a vorbit despre cuantumul pensiilor parlamentare. "Prim-ministrul si-a permis pur si simplu sa minta vorbind despre pensiile parlamentarilor de 80 de milioane (lei vechi – n.r.), ceea ce nu numai ca nu exista, nici n-ar putea sa existe.
Deci a facut afirmatii mincinoase in fata Parlamentului. In mod normal, acest lucru ar trebui sa fie pedepsit de lege", a declarat ieri purtatorul de cuvant al PSD, Bogdan Niculescu Duvaz. In prezent, pensiile alesilor sunt calculate dupa modelul pensiilor magistratilor, ale unor categorii de militari si politisti. Adica, pleaca de la 80% din indemnizatia lunara pentru cei care au avut cel putin trei mandate si descreste in cazul unui numar mai mic de mandate (cu 20% pentru doua mandate, respectiv 40% pentru un singur mandat). In conditiile in care indemnizatiile brute variaza, in functie de atributiile indeplinite de parlamentar, intre 6.994 lei si 8.817 lei pe luna, rezulta ca o pensie de senator sau deputat cu trei mandate poate depasi lejer 5.000 de lei.
O propunere de eliminare a pensiilor