Victimele colaterale sunt pacienţii, în special bolnavii de cancer şi de diabet, care riscă să nu mai găsească medicamentele de care au nevoie să supravieţuiască, aşa cum avertizează Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice. Calvarul drumurilor lungi între mai multe farmacii a reînceput pentru mulţi dintre bolnavii cronici din Bucureşti şi din ţară.
Victimele colaterale sunt pacienţii, în special bolnavii de cancer şi de diabet, care riscă să nu mai găsească medicamentele de care au nevoie să supravieţuiască, aşa cum avertizează Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice.
Calvarul drumurilor lungi între mai multe farmacii a reînceput pentru mulţi dintre bolnavii cronici din Bucureşti şi din ţară. ”Nu avem...Încercaţi în altă parte”, a devenit un laitmotiv al farmaciştilor. Situaţia este disperată, explică la RFI preşedintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice, Cezar Irimia (audio)
Colegiul Farmaciştilor dă neputincios din umeri
Banii pentru programele naţionale de diabet şi oncologie nu au mai venit de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate din primăvară iar farmaciştii au ajuns la fundul sacului şi nu mai pot obţine noi păsuiri de la distribuitorii de medicamente faţă de care sunt datori vânduţi. Aceştia se plâng la rândul lor că nu mai pot amâna plata datoriilor către producători.
Casa Naţională de Asigurări de Sănătate spune că salvarea s-a găsit: guvernul a aprobat cheltuirea a aproximativ 3 miliarde de lei noi din bugetul pe anul viitor. Banii nu vor intra propriu zis în buzunarul farmaciştilor decât peste şase luni pentru că e vorba de aşa numite angajamente de plată în termen de 180 de zile ale CNAS către farmacii.
Soluţia, poate nu cea mai bună, este totuşi un compromis acceptabil într-o perioadă de criză pe care ar trebui să o înţeleagă toată lumea, spune la RFI consi