Probabil ca ai auzit despre beneficiile uleiului de masline, dar stii ca acest aliment-minune iti poate face si rau? Iar asta se intampla daca uiti ca orice este bun atat timp cat il consumi in cantitati moderate. Uleiul de masline, o sursa excelenta de grasimi prietenoase cu inima, include polifenoli, un tip de antioxidanti care previne imbatranirea celulelor si osteoporoza, dupa cum a aratat un studiu recent realizat de Universitatea Granada.
Acesti polifenoli previn multe dintre bolile tipice populatiei varstnice, printre care Alzheimerul si diabetul, conform AOL, citat de ziare.com. Insa, ca orice aliment, uleiul de masline are si el efecte secundare, mai ales atunci cand este consumat in cantitati exagerate. Din pacate, nu exista o cantitate optima pentru toata lumea, aceasta stabilindu-se in functie de nevoile calorice ale fiecaruia si de stilul de viata al fiecarui individ.
Un pahar de ulei de masline este cu siguranta prea mult pentru o persoana care duce o viata sedentara. Consumat in cantitati exagerate, uleiul de masline poate duce la o crestere semnificativa in greutate si chiar la obezitate, expunandu-te riscului cancerului, hipertensiunii si chiar bolilor de inima - pe care incercai tocmai sa le eviti consumand acest aliment.
Totusi, in cantitati limitate, acesta este de preferat grasimilor nesanatoase care nu fac decat sa creasca colesterolul. Este de notorietate faptul ca uleiul de masline coboara nivelul grasimilor "rele", crescandu-l pe cel al grasimilor "bune". Potrivit specialistilor, uleiul de masline trebuie ales cu multa grija, cel mai bun fiind cel extra virgin, cu un nivel al aciditatii de maximum 0,8%. Un nivel mare al aciditatii inseamna mai putini sau chiar lipsa antioxidantilor.
Chiar si un ulei ales cu atentie isi poate pierde proprietatile in timp, din cauza expunerii la caldura, aer sau lumin