Renovarea Hanului lui Manuc, construit la 1808, a stârnit un conflict între municipalitate şi minister pe de-o parte, şi proprietar pe de alta. Reprezentanţii Primăriei Capitalei au efectuat un control în urma căruia au constatat că proprietarul a făcut lucrări de reparaţii fără a avea autorizaţie de construcţie şi avizul Ministerului Culturii, obligatoriu în cazul unui monument istoric.
„Proprietarul trebuie să oprească imediat lucrările“, a declarat Mihai Stanislav, şef serviciu Desfiinţări Construcţii Ilegale din Primăria Capitalei.
Mai citeşte şi:
Hanul Manuc este renovat pe şest
Proprietarul Hanului Manuc: „Statul mi-a pus numai piedici“
„În cazul monumentelor de categoria A, cum este Hanul lui Manuc, pentru orice fel de schimbări în afara lucrărilor de igienizare sunt necesare avize de la Ministerul Culturii“, a spus Andrei Găitănaru, consilier al ministrului culturii. Acesta a subliniat că acordul este necesar în cazul modificărilor de structură, cum ar fi scoaterea unui perete.
Cantacuzino a sistat lucrările
Acuzat că a început fără autorizaţie renovarea, proprietarul, Şerban Constantin Cantacuzino, se apără dând vina pe birocraţia excesivă.
„Nu s-a modificat nimic, nici la structură, nici la faţadă. În curte am început nişte lucrări. Am fost amendat şi am sistat toate demersurile. Nu am putut face plan cadastral din cauza birocraţiei, iar proiectul de renovare nu-l pot face fără cadastru. Mi s-a spus la Oficiul de cadastru că proprietatea se suprapune cu o casă vecină şi este o greşeală în coordonate, deşi le-am dat asigurări că hanul e de 200 de ani în aceeaşi poziţie“, a declarat Cantacuzino.
El a menţionat că lucrările începute au fost minore, pentru întreţinerea clădirii care este acum într-un stadiu avansat de degradare. @N