Autorităţile locale din comuna prahoveană Drajna, una dintre localităţile aflate pe “Drumul Fructelor”, vor să încurajeze localnicii să planteze pomi fructiferi. În acest sens, primarul Mihai Gavrilă a declarat că doreşte să creeze un grup de iniţiativă locală care să creeze partea de documentaţie a proiectelor în vederea depunerii pentru obţinerea unor finanţări europene.
“Fiecare individ care are teren trebuie să planteze. Am stat de vorbă cu cetăţenii, avem un grup deja constituit de peste 30 de cetăţeni şi aceştia se vor asocia. În iarna aceasta constituim această asociere care va fi pe structură comercială, cu un buget, cu posibilitatea de a se împrumuta la bancă pentru bani şi astfel încercăm să plantăm pomii în primăvara sau în toamna anului viitor. În această zonă se pot planta meri şi pruni”, a mai precizat Mihai Gavrilă.
Mii de hectare disponibile pentru plantare
Localitatea Drajna are 5.800 de hectare de teren, dintre care aproximativ 2.000 sunt pretabile pentru plantat pomi fructiferi. Pe un hectar de teren pot fi plantaţi, între 1.000 şi 3.600 de pomi, în funcţie de tehnologia şi de tipul de pom alese.
“Trebuie să le spunem oamenilor să pună mâna la treabă şi să îşi facă o afacere personală pentru că au la îndemână această mină, care este terenul propice pentru plantare. Nu trebuie decât să-l exploateze. Vrem să reuşim să facem proiectarea ca să îi dăm omului proiectul şi soluţii de finanţare. Partea finală a produsului va fi combinatul de sucuri de la Vălenii de Munte care va valorifica producţia”, a mai spus primarul din Drajna.
Costurile investiţiei sunt estimate între 15.000 şi 30.000 de euro pe hectar, în fucţie de ce se plantează. Durata de viaţă a unei plantaţii este de aproximativ 18 ani, după care pomii sunt înlocuiţi.