10% este majorarea maximă a chiriilor înregistrată la garsonierele şi apartamentele cu două camere din Cluj.Venirea toamnei a trecut aproape neobservată pe piaţa apartamentelor de închiriat. Schimbări majore nu se prevăd nici pentru următoarele şase-şapte luni. După zece luni în care trendul ieftinirilor s-a instalat comod şi pe segmentul închirierilor, lucrurile dau semne de aşezare. Începerea anului universitar nu a reuşit să aducă scumpirile devenite obişnuinţă în anii trecuţi. Mai mult decât atât, preţurile au toate şansele să rămână relativ neschimbate pentru o bună perioadă de acum încolo.
Cerere relativ constantă în vest
Doru Lupeanu, partener & senior consultant în cadrul companiei clujene FixUp Marketing, spune că luna septembrie venit cu uşoare majorări ale chiriilor. Acestea s-au situat la un nivel scăzut, de maximum 10%. Venirea toamnei a avut un impact mult mai mic comparativ cu anii trecuţi, când creşterile se situau la o valoare de 20-30%. Anul acesta, variaţiile au afectat doar garsonierele şi apartamentele cu două camere, cele mai solicitate proprietăţi pentru închiriat. Ca volum, cererea a rămas relativ constantă comparativ cu anul trecut.
Lupeanu crede că, în următoarele şase-şapte luni, tabloul chiriilor din Cluj va rămâne relativ neschimbat. Asta deoarece, în general, începutul toamnei este momentul în care au loc cele mai mari schimbări în piaţă, acesta fiind urmat de o perioadă de relativă acalmie. Anul acesta însă, piaţa s-a dovedit mult mai temperată. O stabilizare a evoluţiei acestui segment este preconizată şi pe termen mai lung. „Pentru următorii ani, este de aşteptat o tendinţă de stagnare, mai degrabă decât una de creştere”, spune Lupeanu.
Aceeaşi situaţie se regăseşte şi pe piaţa craioveană. Aici însă, venirea studenţilor nu a reuşit să dezmorţească câtuşi de puţin preţurile soli