Italienii care se grupeaza pentru a-si asigura ei insisi supravegherea strazilor sunt din ce in ce mai numerosi, fenomenul purtand amprenta diviziunilor sociale si politice.
Parlamentul italian a adoptat in vara controversata lege care face mai dur arsenalul antiimigratie, iar in siajul ei au aparut si "patrulele cetatenesti". Organizate cu acordul guvernului in cartierele cu delincventa accentuata din orase, aceste ronduri pentru garantarea securitatii strazilor au fost comparate de stanga cu modelul fascist. Patrule spontane exista in nordul Italiei de peste un deceniu, fiind alcatuite din militanti ai Ligii Nordului. Dar guvernul – care a facut din securitate una dintre prioritati – a decis sa le legalizeze, iar in august au intrat in vigoare reglementarile, dand primariilor sarcina de a le pune in functiune. Voluntarii, care pot fi si politisti pensionati, pot patrula pe jos, in grupuri de maximum cinci, si nu pot face parte din nici un fel de miscare politica. Consemnele transmise fiecarui membru sunt stricte: interdictia de a purta arme sau obiecte contondente, sa fie in orice moment perfect identificabil, sa evite orice atitudine agresiva, iar in caz de agresiune sa se retraga imediat, chemand fortele de ordine.
Primarul din Verona declara ca "patrulele asistentilor civici au adus cetatenii din nou in zone unde nu mai aveau curajul sa mearga" si "s-a inregistrat o puternica scadere a delictelor". Multi locuitori din orase din nordul Italiei declara, la randul lor, ca prin aceste patrule se simt in siguranta, intrucat "cu acesti imigranti, nu suntem prea linistiti".
Italienii care se grupeaza pentru a-si asigura ei insisi supravegherea strazilor sunt din ce in ce mai numerosi, fenomenul purtand amprenta diviziunilor sociale si politice.
Parlamentul italian a adoptat in vara controversata lege care face mai dur arsenalu