Sârbii şi ruşii au parafat documentul care le va construcţia gazoductului South Stream în sectorul sârb şi înfiinţarea unei companii mixte de depozitare a gazului. În acelaşi timp, Turcia a dat undă verde proiectului, în vreme ce premierul Italiei face lobby la Sofia în favoarea acestuia, transmit agenţiile de ştiri. Sursa: Reuters
Pentru a reduce dependenţa statelor europene de gazul rusesc, forurile de la Bruxelles caută aliaţi pentru construcţia gazoductului Nabucco, care va transporta gazul din regiunea caspică, pe o distanţă de 3.300 de kilometri, până pe teritoriul UE. Astfel, gazul care va ajunge la consumatorii europeni va ocoli Rusia.
Administraţia rusă a elaborat un alt proiect, South Stream, care va permite transportul gazelor ruşeşti pe sub Marea Neagră, până în Bulgaria. De aici, gazoductul se va ramifica, astfel încât o parte se va îndrepta către Serbia şi Austria, iar cealaltă către Grecia şi Italia.
Acord ruso-sârb
Astăzi, preşedintele rus Dmitri Medvedev a semnat alături de omologul său sârb, Boris Tadici, protocolul referitor la sectorul sârb al gazoductului South Stream. Documentul va permite gigantului Gazprom şi companiei Serbiagaz să înfiinţeze o companie mixtă de depozitare subterană a gazului la Banatski Dvor, în apropiere de Novi Sad.
Ziarele ruse au titrat azi că documentele care vor permite South Stream să tranziteze Turcia au fost deja transmise de Ankara Moscovei. Totuşi, turcii au condiţionat participarea în proiectul South Stream de implicarea Rusiei în construcţia oleoductului Samsun-Ceyhan, care ar urma sa lege coasta turcă a Marii Negre de coasta turcă a Marii Mediterane.
Promisiunile lui Berlusconi
În răstimp, premierul Italiei, Silvio Berlusconi, a promis bulgarilor sprijin în vederea accesării şi utilizării corecte a fondurilor europene, mai