Conform datelor furnizate de ISU Drobeta, în cazul Combinatului Chimic de la Halânga există riscul de producere a unor accidente radiologice Conform unei informări a ISU Mehedinți, pe raza judeţului nostru riscul cel mai mare de producere a unor accidente radiologice îl constituie transporturile de substanţe radioactive pe diferite căi de comunicaţie, al unor combustibili nucleari sau al deşeurilor radioactive (combustibili nucleari uzaţi), executate de către autorităţile naţionale de specialitate pe teritoriul judeţului Mehedinţi sau în tranzit,de către autorităţile autorizate de statul român. De altfel, judeţul Mehedinţi poate fi afectat şi ca urmare a producerii unui accident nuclear la Koslodui – Bulgaria, în zona de sud, având ca limite la nord oraşul Vânju Mare, la vest Fluviul Dunărea, iar la est graniţa cu judeţul Dolj.
Explozii, incendii
Cele mai improtante surse de risc la explozii şi incendii, se manifestă la o serie de operatori economici, pe primul loc situându-se hidrocentralele Porţile de Fier I şi II, acestea având ca obiect de activitate producerea energiei electrice. Riscul îl constituie producerea de explozii şi incendii în gospodăriile de ulei aferente hidroagregatelor sau la transformatoarele de putere pentru descărcarea în sistemul naţional a energiei electrice produse. Pe lângă aceste două obiective, riscul persistă şi la SC Meva SA, SC Flora Sercom SA, SC Severnav şi chiar SC Lamdro SA.
„Practica mondială a demonstrat că evenimentele generatoare de situaţii de urgenţă nu pot fi evitate, însă, uneori, acestea pot fi gestionate, iar efectele lor pot fi reduse printr-un proces sistematic ce implică stabilirea de măsuri şi acţiuni menite să contribuie la diminuarea riscului asociat acestor fenomene. În ultimii ani, se constată o creştere a manifestării riscurilor care ameninţă viaţa şi sănătatea pop