Incidenţa fracturilor cauzate de fragilizarea oaselor este în creştere. De Ziua Mondială a Osteoporozei, marcată astăzi, specialiştii atrag atenţia asupra importanţei depistării din vreme a acestei afecţiuni. În cadrul unor studii realizate la noi în ţară, s-a estimat faptul că, până în 2050, incidenţa fracturilor de şold cauzate de reducerea densităţii osoase va creşte cu 240 la sută în cazul femeilor şi cu aproximativ 210 la sută în cazul bărbaţilor. În Europa, numărul fracturilor osteoporotice a fost estimat la peste patru milioane, iar costurile totale de tratament la peste 31 de miliarde de euro.
Dacă luăm în calcul aceste date, situaţia este îngrijorătoare, mai ales că peste 30 la sută din persoanele care se confruntă cu această situaţie nu îşi cunosc diagnosticul decât după câţiva ani (în general după cinci ani de la instalarea afecţiunii).
Teste gratuite în Bucureşti şi în ţară
Persoanele care doresc să afle cât de expuse sunt riscurilor de a face osteoporoză pot beneficia de teste gratuite în perioada 19-23 octombrie la Spitalul Judeţean Ilfov şi în intervalul 26-30 octombrie, la Centrul Medical „Pop de Băseşti“ din Bucureşti. De asemenea, şi în restul ţării se efectuează campanii regionale.
Potrivit specialiştilor, femeile de peste 35 de ani şi bărbaţii de peste 50 de ani ar trebui să realizeze teste pentru depistarea osteoporozei.
„Osteoporoza poate fi depistată din timp, chiar şi atunci când sunt doar procente mici de pierdere de masă osoasă, printr-un test de osteodensitometrie DEXA. Acesta utilizează radiaţii X de energie joasă. Testul constă în determinarea calităţii osului la diferite niveluri ale scheletului şi se efectuează mai frecvent pentru şold şi pentru coloana vertebrală. Trebuie să menţionăm că testul este non-invaziv şi, automat, nedureros”, afirmă Radu Leon George, medi