Telefoanele portabile uzate sunt făcute cadou familiei sau prietenilor. Colectarea lor este anevoioasă, deşi anul trecut au intrat pe piaţă cinci milioane de aparate. Mobilele vechi sunt reciclabile şi pot fi folosite ca materie primă pentru instrumente muzicale sau în tehnica dentară. Numai anul trecut au fost vândute la nivel mondial 1,1 miliarde de telefoane mobile. În acest moment sunt mai multe celulare pe planetă decât locuitori.
Problemele ce apar însă nu mai au legătură cu performanţele acestor mijloace de comunicare, ci cu cantitatea impresionantă de deşeuri ce rezultă în urma uzării lor.
Un telefon reciclat reduce poluarea
Ţările cu cele mai multe persoane care reciclează telefoane vechi sunt Marea Britanie (80%), Finlanda şi Suedia (66%), pe ultimele locuri situându-se India şi Indonezia, potrivit unui studiu de cercetare iniţiat de Nokia.
Dacă fiecare dintre posesorii de mobile uzate de pe glob ar aduce înapoi măcar un singur aparat, ar fi economisite sute de tone de materie primă.
Iar reducerea emisiilor poluante ar echivala cu scoaterea din trafic a milioane de maşini.
Românii îşi iau un mobil nou o dată pe an
Plasticul şi metalele toxice din componenţa telefoanelor sunt inofensive atunci când acestea sunt în funcţiune. Însă, dacă sunt aruncate la voia întâmplării şi nu sunt procesate corect, după ce sunt scoase din uz, componentele pot deveni foarte periculoase pentru mediu şi pentru sănătate.
Potrivit unui studiu al companiei de analiză GFK România, numai anul trecut în ţara noastră s-au vândut peste cinci milioane de telefoane mobile. În aceste condiţii, un român care locuieşte la oraş îşi cumpără, în medie, un celular nou cel puţin o dată pe an.
Multe dintre telefoanele comercializate însă, atunci când se uzează, sunt ced