Angajatii din primarii, spitalele, din invatamant, din agentiile guvernamentale si chiar din politie incaseaza bonusuri si sporuri mai mici decat anul trecut si nu mai beneficiaza de cresteri salariale.
Institutiile statului trebuie sa-si ajusteze cheltuielile cu circa 15,5% pentru fiecare din ultimele trei luni din acest an, insa masurile obligatorii de reducere de costuri vor fi aplicate cu intarziere, pentru ca legea care prevede scaderea costurilor asteapta de cateva saptamani avizul Curtii Constitutionale (CC).
Desi nu a fost luata inca o decizie cu privire la reducerea cheltuielilor cu 15%, unele institutii de la stat au inceput deja sa faca unele reduceri de cheltuieli cu personalul.
In cadrul Primariei Sectorului 6 din Capitala, de exemplu, cei 432 de angajati au incasat mai putini bani anul acesta, neacordarea de sporuri fiind principala modalitate prin care institutia a redus din costuri.
"S-au redus sporurile de fidelitate, care reprezinta intre 5 si 25% din salariu, pe trepte de vechime, si sporul pentru tinuta, in valoare neta de 700 de lei pe trimestru (170 de euro - n.r.), s-au redus posturile vacante si s-au comasat servicii, in vederea diminuarii numarului de posturi de conducere", sustin reprezentantii birolului de presa al Primariei Sectorului 6. In cadrul primariei nu s-au facut concedieri in acest an, iar angajatii isi primesc salariile la timp.
Salariul mediu net al angajatilor din primarie este de aproximativ 1.300 de lei (310 euro), potrivit datelor furnizate de institutie, ceea ce inseamna ca fiecare functionar a pierdut minim 680 de euro (potrivit unui calcul ZF care a luat in considerare un spor de fidelitate de 5% din salariu si un spor anual de tinuta de 665 de euro) de la inceputul anului, cand institutia a aplicat masurile de reducere de costuri.
Si Marius F., 26 de ani, agent de politie cu o ve