Până acum câţiva ani, băncile îşi atrăgeau clienţii de credite cu reclame în care se lăudau că percep dobânzi foarte mici. Prosteala a luat sfârşit când a fost introdusă obligativitatea afişării dobânzii anuale efective (DAE), care reprezintă costul real al unui împrumut. Chiar şi aşa, pentru a nu avea parte de surprize în momentul în care începeţi să plătiţi ratele, specialiştii site-ului bugetulfamiliei.ro vă sfătuiesc să analizaţi cu atenţie fiecare comision în parte.
Iată care sunt cele mai frecvente comisioane practicate de bănci şi valoarea acestora:
• Comisionul de analiză a dosarului, care poate fi în jur de 1,5% din suma acordată.
• Comisionul pentru schimbarea datei de plată a ratei. De cele mai multe ori, acesta poate fi trecut în categoria “costurilor ascunse” ale unui împrumut. Dacă, să presupunem, îţi schimbi locul de muncă şi primeşti salariul mai târziu, va trebui să anunţi banca şi să “cotizezi” o mică sumă… Deşi pare surprinzător, acelaşi lucru se întâmplă şi în cazul în care ajungi să îţi plăteşti datoria mai devreme. Comisionul de rambursare anticipată poate ajunge chiar şi la 5% din suma achitată în avans.
• Comisionul de acordare variază, în funcţie de bancă, între 0,3% şi 6% din valoarea creditului. Unele instituţii, cum ar fi Raiffeisen Bank sau Banca Românească, nu iau în calcul astfel de “suprataxe”, însă te “ard” pe altă parte, la comisioanele de gestiune a creditului.
• Asigurarea. Majoritatea băncilor solicită o asigurare de viaţă pentru persoanele care iau credite de nevoi personale.
• Iată şi alte costuri sau onorarii de care trebuie să vă interesaţi înainte de a semna contractul de împrumut: comisionul de risc valutar, comisionul de retragere a dosarului (sau de renunţare la creditul aprobat), comisionul de evaluare a garanţiilor prezentate de client, onorariul pentru not