Cererea de locuri de cazare în internatele şcolare este acoperită în proporţie de 23 la sută
În cele 18 unităţi de învăţământ mediu din Brăila sunt doar trei internate, cu 350 de locuri, iar în acest an şcolar, în municipiu au venit 1.500 de copii din mediul rural, care au cerut locuri în cămine.Numărul cererilor este de aproape cinci ori mai mare decât numărul locurilor din internate.
Dascălii spun că această criză persistă de ani de zile şi că, în trecut, au fost şi situaţii când elevi care au reuşit să intre la un liceu din oraş au renunţat la studii pentru că părinţii lor nu şi-au permis să le plătească o gazdă. Fericiţi au fost aceia care au obţinut şi cele mai mari note.
Internatul de la Grupul Şcolar „Edmond Nicolau”, de altfel cel mai mare din oraş, funcţionează la capacitate maximă. Aici sunt cazaţi 179 de elevi. La LPS avem toate cele 86 de locuri ocupate iar la Economic, 80.
Soluţii de compromis: cinci elevi într-o cameră
„Eu am fost norocoasă pentru că am avut medie peste 9.00. Am auzit de la colegi că unii n-au prins un loc în internat. M-am obişnuit aici, e bine, e frumoasă viaţa la cămin, nu cred că m-aş fi adaptat la gazdă.”, ne-a spus Marinela Dima, elevă în clasa a XI-a la „Edmond Nicolau”.
Au fost cazuri când într-o cameră au fost aşezaţi şi câte cinci copii. „Noi am făcut tot ce ne-a stat în putinţă pentru a-i ajuta pe copii, dar sunt mulţi care au rămas pe dinafară”, a declarat prof. Teodora Ilie, directorul liceului „Edmond Nicolau”.
„Culmea este că, din 2007, sunt în construcţie trei campusuri, cu 800 de locuri, însă lucrările sunt întrerupte de trei luni, din cauza lipsei de fonduri.”, ne-a spus inspectorul şcolar general, prof. Viorel Botea.
800 de locuri, pe dreapta, din lipsă de bani
Cele trei campusuri se construiesc la Grupul Şcolar „Gh. K. Constantinescu”, la Liceul Pedag