Românii ale căror depozite pentru Dacii, deschise pe vremea lui Ceuşescu, au ajuns la BRD trebuie să aştepte instalarea noului guvern pentru recuperarea banilor.
Corneliu Constantin Sirotta, Margareta Năstase, Petre Rabei şi Pompei Victoria, cu toţii din Iaşi, sunt patru dintre cei opt români care s-au săturat de tergiversări şi au dat în judecată statul român, reprezentat prin Ministerul Finanţelor, şi Banca Română pentru Dezvoltare (BRD).
Ceilalţi patru se judecă la Vaslui, Oraviţa, Timişoara şi Bu - cureşti. Cu toţii cer recuperarea celor 70.000 de lei pentru o Dacie, depuşi înainte de 1990 la CEC şi transferaţi apoi la BRD.
Toţi opt fac parte din grupul celor 2.103 români care aşteaptă să se pună la punct cadrul legal, pentru a intra în posesia banilor depuşi. „BRD-iştii” sunt mai înverşunaţi acum, pe timp de criză, mai ales că păgubiţii de la CEC şi-au recuperat banii anul trecut.
Corneliu Constantin Sirotta, un jurist de 72 de ani, a depus la Tribunalul Iaşi, în luna mai, memoriul prin care a chemat în instanţă Ministerul Finanţelor şi BRD, pentru plata a 46.749 de lei.
„Vârsta înaintată şi starea precară de sănătate nu-mi permit tergiversarea obţinerii sumei de bani ce-mi aparţine şi care m-ar ajuta la ameliorarea stării de sănătate”, spune Sirotta.
Nici cei care nu au ajuns în instanţă nu mai au răbdare. „Ar prinde bine banii ăia, cât ne-o da acolo, sunt buni, deşi, cu criza asta, cine ştie? Cei de la CEC şi-au luat banii, aceeaşi reglementare trebuia să fie valabilă şi pentru noi”, reclamă avocatul Viorica Plătică.
Liderul Asociaţiei Păgubiţilor de Autoturisme din România, Mihai Dogaru, dă asigurări că statul va despăgubi BRD-iştii după adoptarea unui memorandum întocmit pe baza listei cu deponenţi trimisă de bancă. Este vorba de 2.103 persoane, care ar urma să prim