Nu trebuie să staţi neapărat în pat dacă vă doare coloana, nici să luaţi poziţia de drept la birou ori să evitaţi să ridicaţi greutăţi. Sursa: Shutterstock
Opt din zece adulţi riscă să aibă, de-a lungul vieţii, probleme cu spatele. Durerile în această zonă a corpului sunt printre cele mai frecvente motive pentru care oamenii merg la medic, arată studiile. Pe cât de întâlnite sunt durerile coloanei vertebrale, pe atât de numeroase sunt miturile despre ele. Medicii detaliează ce informaţii să credeţi şi ce să ignoraţi despre acest subiect.
Cinci mituri „demolate” de specialişti
1. Staţi drept pe scaun pentru a preveni durerile. Recomandarea nu e agreată de medici. Coloana, la nivel superior, are o curbură, iar dacă vă fortaţi să o îndreptaţi, solicitaţi musculatura şi am plificaţi durerile de spate.
„Nu trebuie să staţi cu spatele drept ca un băţ”, explică ortopedul Ahmad Dia, de la Policlinica Titan, din Bucureşti. În acest fel, muşchii obosesc, iar când se vor relaxa, efortul va fi suportat de coloană.
Durerile de spate apar fiindcă muşchii, fiind obosiţi, nu mai susţin greutatea corpului. Dacă staţi mult pe scaun, încercaţi să vă mai întindeţi pentru a vă destinde spatele.
2. Dacă ridicaţi greutăţi, vă răniţi spatele. Nu contează în mod deosebit cât de mult ridicaţi, ci felul în care o faceţi. Medicii recomandă să vă aşezaţi pe vine lângă obiectul pe care vreţi să-l luaţi, cu spatele drept, capul ridicat şi să îndoiţi genunchii. Nu vă în clinaţi sau răsuciţi în timp ce vă ridicaţi. „Trebuie să existe un echilibru între picioare şi coloană”, explică Ahmad Dia.
3. Staţi în pat până când vă reveniţi.Durerile de la nivelul coloanei cresc presiunea asupra rădăcinilor nervoase şi orice repaus înseamnă relaxare musculară. „Dacă staţi relaxaţi, scade durerea de spate parţial, în fun